Nye kontaktfamilier

Efter en avisomtale af vores arbejde hhv. en af vores unge fik vores formand en række henvendelser fra gode mennesker, som gerne ville være kontaktfamilier for en ung flygtning.

Vi arrangerede et møde en onsdag aften efter lektiehjælpen i Skt. Jørgens Sognegård, og inden aftenen var omme, havde flere af de unge fundet sammen med en familie, som gerne ville støtte og hjælpe dem.

Det var en dejlig aften med mange glade ansigter.

Kanotur på Susåen

Lørdag den 29. maj

Dagen for kanofærden ned ad Susåen oprandt, og vi havde vejret med os. I disse tider med skiftevis sommerligt vejr og regn og blæst skinnede solen fra morgenstunden og fortsatte hele dagen!

Drengene og de danske styrmænd blev i den kølige morgenluft kørt op til Fuglebjerg Bro, hvor 5 kanoer ventede.

Iklædt redningsveste blev besætningerne fordelt i kanoerne. Og snart gled kanoerne ud ved sydenden af den kølige sø - hvor små hidsige bølger truede - smuttede under broen og var hurtigt i læ imellem bredderne af Susåen.

Det blev en uforglemmelig dag fuld af anderledes oplevelser uden mobiltelefoner, hast og jag; men i stedet med tid til stille tanker, hyggesnak og nydelse i den smukke natur. Man kan vist roligt kalde det: En lise for sjælen, som de unge, hårdt prøvede unge mennesker nok kan bruge ind imellem alle de daglige krav og restriktioner ;-).

Vi har mange billeder fra turen, som kan ses på vores fotosider.

Sejltur med "AGAPE"

Det smukke træskib, galeasen s/s AGAPE (årg. 1942) lå klar i Næstved Havn tirsdag eftermiddag for at tage MKFUN-drengene og deres kontaktfamilier med ud på en anderledes og spændende udflugt.

Trods surt regnvejr hele dagen blev det en pragtfuld tur, hvor de modige unge både var højt oppe og langt ude at svæve samt susede af sted i en gummibåd på de vilde vover.

Turen gik ud igennem broen i Karrebæksminde og op langs kysten i retning mod Bisserup og retur.

Der blev også trakteret undervejs både med hjemmebag og dejlige brød og pastasalater, som Hotel Vinhuset havde doneret.

Trods de uvenlige vejrguder vendte alle hjem i opløftet stemning med håbet om at få lov at gentage turen i godt vejr - måske næste sommer. 🤩

TAK til Niels B som ankermanden, til skipper og mandskab for en uforglemmelig

tur!

Sommerudflugten juni 2010

Turen gik til Sagnlandet Lejre

i fint sommervejr. Første stop var Skt. Jørgens Kirke, hvor de fleste stod på - så det husker vi til en anden gang ;-). Resten stod på i Rådmandshaven, og så gik turen mod nord i en bus med en rar chauffør fra Fladså Turist, traditionen tro.

De fleste havde ikke været i Lejre før, så vi var alle spændt på at se, hvad det var for noget. Det aktuelle tema var "Jernalderen", og det var spændende for både nye og gamle danskere at se nærmere på.

Ved ankomsten delte vi os op i flere hold, som først mødtes igen med madpakkerne til frokostpause i det grønne. Der blev travet og studeret i det skønne terræn med de mange spændende ting fra meget gamle dage, nogle fik prøvet at fægte, nogle så på - andre så på og hørte om medicinske urter. Alle fik en god dag med masser af motion og frisk luft og mulighed for at hygge sig og få en god snak langt væk fra lektier og hverdag. Og vejret var med os 🙂.

Billeder fra turen er lagt ind på fotosiden for 2010.

FODA - sept. 2010

FODA = Foreningernes Dag 🙂

Sam-X er med for 3. år i træk, og denne gang med dobbelt størrelse.

Grethe, Birgit & Hanne var årets standpersonale, de sidste tos ægtemænd hjalp med transport & teltopstilling. Vi syntes selv, at vi fik skabt en flot stand med en masse informationsmateriale dels fra Dansk Flygtningehjælp dels af egen kreation.

Og så var der lige vejrguderne, som i år opfyldte alle vore ønsker:

Solen skinnede fra starten fra en skyfri blå himmel.

International Ældredag

Fredag d. 1. okt. 2010

fejredes FN's Internationale Ældredag i Næstved.

Tom Borgmann, tovholder for "Kulturmøder", Sam-X ældreklubben, havde i smarbejde med Birkebjergcentret - og med støtte fra Ældresagen - planlagt et festligt arrangement med fællessang, kaffebord og forskellige indslag. Der blev også vist en film, hvor Ældresagens og Dansk Flygtningehjælps arbejde blev anskueliggjort, bl.a. med indslag fra vore egne ældreklubmedlemmers møder.

Det blev en festlig dag, som blev besøgt af både ældre danskere og nydanskere af forskellige nationaliteter samt diverse honoratiores.

Se fotos fra dagen andetsteds. 

MKFUN til generalprøve

Torsdag d. 21.10.2010

Sceptor har generalprøve på Michael Jackson forestillingen BEAT IT.

MKFUN er inviteret til gratis at overvære den flotte forestilling.

Bagefter fik vi foreviget alle på scenen.

Fotograf: Ane Vigen 

Tur til Faxe Kalkbrud

Lørdag d. 31.10.2010

Familieudflugt til Faxe Kalkbrud & Museum.

Bilerne blev fyldt op med unge og gamle, og vi drog af sted på en dejlig efterårsdag.

Det blev en spændende dag med madpakker & thermokander i et meget specielt landskab.

En stor oplevelse for alle.

Juleafslutning 2010

Lørdag den 11.12.2010

Årets sidste begivenhed: Juleafslutningen i Sjølundkirken med ca. 70 deltagere fra 7 mdr. til over 80.

En rigtig hyggelig eftermiddag med småbørnsfamilier, bedstemødre, unge, nytilkomne enlige & familier samt en masse kendte ansigter fra tidligere år.

Nogle af årets nye ansigter kunne i år tilbyde at optræde, og vi fik fornemt violinspil af Bella, cellospil af Bulat og kurdisk sang og guitarspil af Sabri.

Der blev bagt småkager i køkkenet i kælderen med de små.

Der var pakkeleg for de større, og der var højt humør.

Der blev flettet hjerter & foldet fine stjerner.

Der blev spist masser af æbleskiver og ris á l'amande.

De små fik alle julegaver.

Der var fællessang, munter kædedans og masser af hygge for alle.

Der var lagt mange kræfter i forberedelserne, og i år var vi for første gang så mange frivillige, at opgaverne kunne fordeles ud, så alle havde en fornøjelig dag.

2 0 0 9

Den 28. marts

holdt lektiehjælperne (Sam-X medlemmerne) en team-building workshop, som resulterede i dannelsen af forskellige arbejdsgrupper, som lover godt for håndteringen af vores mange arbejdsopgaver fremover.

Årets første fælles arrangement

Møns Geo-center.
 
Vi kørte med en dejlig bus fra Fladså Turist & Taxi, vejret var flot, og alle var i godt humør. Vi sang nogle medbragte sange i bussen på vejen derned og nød det flotte danske landskab i den dejlige sommersol. 

Vi havde en god guide, som viste os rundt i det flotte center og fortalte om de mange spændende ting fra mange millioner af år siden. Bagefter spiste vi vores medbragte mad uden for, hvor mange bænke og borde stod klar i solen.

Efter maden gik mange af os ned ad de 502 trin til vandet, hvor vi rigtigt kunne se den fantastiske kridtklint nedefra. Der blev fundet spændende ting på stranden, som f.eks. vættelys, som måtte med hjem i lommerne.

Og så var den endnu en spændende oplevelse:
Geo-centret har en fantastisk biograf med en meget flot 3-dimensionel film, som virkelig imponerede alle. Det så simpelthen ud, som om vi sad under havet, og en masse små fisk svømmede rundt omkring os!

Vi havde skønt vejr hele dagen, og hjemturen gik også fint med en masse trætte store og små, som af vores flinke chauffør blev sat af på passende steder, da vi nåede tilbage til Næstved.

Skoleåret var slut, og vi ville gerne på en hyggelig tur sammen til et spændende sted. Så lørdag den 27. juni gik turen til: 

Sommerdag ved Møns Klint.

Sommerdag ved Møns Klint.

Sam-X viser flaget

Foreningernes Dag 2009

Den 5. september var den traditionelle store dag, hvor ca. 50 foreninger fra Næstved kommune præsenterede sig i separate stande i Rådmandshaven med utallige spændende fritidstilbud for enhver smag. 

Sam-X var også med - for 2. gang. Vi havde i år fået en fin placering lige ved siden af Tuborg-vognen, hvor der dagen igennem var sceneoptræden med store og små, dygtige lokale talenter, hvilket fik mange mennesker til også at besøge os. 

Der var sat alle sejl til, og vi fik præsenteret Sam-X med en flot stand.
Vi havde et 9 m2 telt med power-point præsentation, fine plakater og plancher, en masse informationsmaterialer og fine smykker lavet af pigeklubben. - Og så serverede vi lækkert "etnisk hjemmebag" og spændende te, lavet på en flot irakisk temaskine/samovar. 

Vores standpersonale var i nye, fine Sam-X bluser, som tog sig godt ud og tydeligt viste, hvem der var værter og hvem gæster.
Vi havde nemlig mange gæster og fik da også et par nye kontakter,
som vi forventer slutter sig til os i nær fremtid.
Og så er formålet med vores deltagelse opfyldt ;-).

Hvis du klikker på "Kalender" af og til,

vil du kunne holde øje med datoer og planer,

efterhånden som året skrider frem.

🤩

Sam-X på Foreningernes Dag 
5. sept. 2009

Sam-X på Foreningernes Dag
5. sept. 2009

Sponsorfest

var vi inviteret til en stor fællesaften af Y's Men's Club Næstved, uden hvis sponsorstøtte vi ikke kunne have gennemført vores udflugter og arrangementer de seneste år.

Der var ca. 100 deltagere, dels deres egne medlemmer og dels Sam-X's frivillige samt brugere med familier.

Det blev en rigtig positiv og festlig aften, hvor en international buffet var med til at skabe den gode stemning, idet såvel værter som nydanskere havde medbragt egne, typiske retter. Det var der stor begejstring for hos alle.

Diverse indslag fra begge sider bidrog til stemningen. Et festligt indslag var f.eks.  en kædedans, som irakiske piger førte an i.

MKFUN oprettes

kastede vi os ud i et nyt integrationsprojekt.

Hidtil har vi haft familier og enlige mødre med børn blandt vore brugere, men i de seneste måneder har vi modtaget flere såkaldte "uledsagede unge" drenge/mænd, og her opstod et behov for nye initiativer.

Sammen med lektiehjælpen om onsdagen har vi nu prøvet noget helt nyt:


En Mande- eller MadKlub For Unge Nydanskere - "MKFUN".

1. aftens menu: 
En kraftig suppe af årstidens grøntsager og grovboller med humus
og til dessert æbleskiver med solbærsyltetøj.

De unge kokke var fra Iran, Afghanistan & Somalia, så det var en international gruppe, der samledes i køkkenet og senere ved et fint dækket bord, hvor måltidet blev nydt under hyggeligt samvær. Også oprydning og opvask gik glat, og der var enighed om, at vi fortsætter projektet og håber på, at den ansøgning om støtte, der skal danne basis for aktiviteterne, hurtigt vil resultere i en donation til sikring af klubbens fremtid. Ligesom vi også har et ønske om at få nogle unge indfødte danskere med i vores internationale klub.

Der er mange idéer og gode intentioner, og vi ønsker de unge GOD VIND!

Se flere fotos andetsteds!

Unge kokke fra 3 forskellige lande i aktivitet i Skt. Jørgens Sognegård.

Unge kokke fra 3 forskellige lande i aktivitet i Skt. Jørgens Sognegård.

Juleafslutningen 2009

Lørdag eftermiddag den 5/12-09

løb årets sidste arrangement af stablen.

Knap 70 deltagere samledes i Sjølundskirkens rummelige lokaler, som atter i år var stillet til rådighed for vores sammenkomst.

Flere frivillige end tidligere var aktiveret både før og på selve dagen, og også nye flygtninge var kommet til siden sidste år.

Der blev sunget, spist og hygget. For de mindste var der småkagebagning samt diverse spil og aktiviteter. For de unge var der i år pakkeleg, hvor både "gamle" og nytilkomne deltog med liv og sjæl.

Amerikansk lotteri, mandelgaver + små gaver til alle børnene rundede eftermiddagen af i forbindelse med den afsluttende, traditionelle ris á l'amande.

Allersidst sluttede vi med NU ER DET JUL IGEN, hvor alle var på tæerne i en festlig runddans.

Og så var der bare at sige:

TAK FOR I ÅR, GLÆDELIG JUL OG VEL MØDT I DET NYE ÅR!

Pakkeleg  (flere fotos andetsteds)

Pakkeleg (flere fotos andetsteds)

2 0 0 8

Der har været flere arrangementer i første halvår:

* * *

* En rigtig kulturrundvisning på

Glyptoteket

med titlen

"Vores fælles fortid, nutid & fremtid" 

var en stor og spændende oplevelse.

Efterfølgende havde vi nogle muntre timer i

før toget futtede tilbage til Næstved.

* * *

* Som afslutning på skoleåret 2007/08

kom så i juni

Tivoli,

"Friheden" fra Næstved havn
til Karrebæksminde,

turen med det gode skib

hvor vi havde en dejlig dag på Enø

med leg, hyggeligt samvær og spisning af medbragte lækkerier.

* * *

* Lørdag den 6. september

deltog vores forening for første gang med en stand på 

FORENINGERNES DAG,

et stort arrangement på Rådmandsengen ved Næstved Rådhus.

Vi havde kun en uge til at forberede os, så det blev ikke så strømlinet,

men vi fik vist flaget og er klar til at deltage næste år

på basis af indhøstede erfaringer.

* * *

DECEMBER:

Onsdag den 10/12 kl. 17-21

afholdte vi vores traditionelle

Sjølundkirkens glimrende lokaler

juleafslutningsfest.
Denne gang i

på Præstøvej med god plads til alle.

90 deltagere, nye tilflyttere og gamle venner, som samledes ved kaffebordene.

Der var både smuk solosang, og der var fællessang.

 Der var som sædvanlig spil med præmier til alle børn

samt Amerikansk Lotteri med diverse præmier plus mandelgaver

som afslutning på spisning af ris á l'amande.

Men aftenens overraskelse var

Gabriella,

som underholdt os

med trylleri og stjernedrys.

Og alle børn og barnlige sjæle var totalt tryllebundne.

* * *

Billeder fra ovennævnte og andre arrangementer ses i vores fotoalbum!

OBS:

Gennemførslen af dette års udflugter og arrangementer

havde ikke været mulig uden støtte fra vores 

SPONSOR:   Y's Men's Club

Vi er dem dybt taknemlige herfor!

Glade drenge på skibet Friheden før afgang i Karrebæksminde.

Glade drenge på skibet Friheden før afgang i Karrebæksminde.

2 0 0 7

En bustur til Frilandsmuseet var en stor succes, bussen var fuld, vejret var fint, og humøret var højt.

Også Arbejdermuseet blev besøgt på et senere tidspunkt.

I december havde vi traditionen tro vores juleafslutning, hvor alle aktive + familie og venner samledes i salen i Skt. Jørgens Sognegård til en festlig aften.

* * *

Glyptoteket i København

Glyptoteket i København

Del siden